Python of low/no code tools?

Python of low/no code tools?

18 januari 2024
Erwin Matijsen
Geplaatst in Algemeen


Het is geen geheim dat we hier bij python-cursus.nl fan zijn van Python. Onze visie is dat er nog veel onbenut potentieel is om Python in te zetten in organisaties. Wij richten ons dan ook op werknemers die willen leren programmeren, maar waarbij het niet hun hoofdtaak is.

Bij ons is leren programmeren met Python dan ook niet zozeer gericht op grote, complexe applicaties maken (alhoewel dat zeker niet uitgesloten is), maar meer op automatisering, interne (hulp)applicaties ontwikkelen en data-analyse.

Low/no code tools

Maar daar zijn toch al tools voor, hoor ik je denken. En dat klopt, er zijn verschillende mogelijkheden waarbij je met drag and drop je eigen systemen / automatiseringen kunt maken. Denk aan Power Automate van Microsoft of Mendix. Maar denk ook aan Qlik of PowerBI, waar je data dashboards in kunt maken.

Dergelijke tools, low of no code tools genaamd omdat je er geen of weinig code voor hoeft te schrijven, hebben zeker een plaats in een organisatie. Wel zien we vaak twee obstakels met dit soort tools:

1) Ook deze tools moet je leren en hebben vaak best een leercurve. 2) Als je nét iets anders wilt dan wat de tool biedt, ben je enorm aan het stoeien met de tool om het toch gedaan te krijgen (als het je al lukt). De tool werkt dan niet meer voor je, maar tegen je.

Maar is de taak relatief klein of eenvoudig, dan werken dit soort tools prima en zou ik ze ook zeker aanraden.

Excel?

Een andere veelgebruikte tool is natuurlijk Excel, of spreadsheets in het algemeen. En ook hier geldt: vooral blijven doen, Excel heeft beslist een plaats in een organisatie. Je kunt eenvoudig met data werken, analyseren, grafiekjes maken, etc. Niks mis mee! Ook hier grijpen we vaak naar een spreadsheet.

Maar er zijn ook situaties waarbij een spreadsheet minder handig is. Wat als je elke maand dezelfde rapportages maakt in Excel? Weer die filters goed zetten, opschonen, grafieken maken of updaten, etc. Dan wordt het al snel interessant om dat te automatiseren, afhankelijk van de tijdwinst natuurlijk.

Programmeren?

Loop je toch vaak tegen de grenzen van een spreadsheet of een low/no code tool aan, dan is leren programmeren met Python zeker de moeite waard om te onderzoeken. Uiteindelijk is het altijd een afweging waar je tijd insteekt, afgezet tegen de tijd die het je (hopelijk) oplevert.

Uiteindelijk gaat het erom dat je het juiste gereedschap voor de juiste klus gebruikt.

Over de auteur


Erwin Matijsen

Erwin Matijsen

Erwin is de oprichter van python-cursus.nl. In allerlei rollen heeft hij Python ingezet, van het eenvoudiger maken van zijn werk tot het opleveren van complete (web)applicaties. Met vrouw en kinderen woont hij in Havelte (Drenthe), midden in de prachtige natuur. Daar wandelt hij graag, zeker ook omdat de beste ingevingen tijdens een wandeling - weg van de computer - lijken te komen.


Contact

Vragen, opmerkingen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of tips naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op, of laat het weten via Mastodon of LinkedIN.