De ICT-sector en Python

De ICT-sector en Python

15 januari 2024
Erwin Matijsen
Geplaatst in Algemeen


Op werk.nl bekeek ik de sector informatie over ICT-beroepen. Het begint direct met een interessante alinea. Ik parafraseer:

ICT-beroepen zijn niet aan 1 bepaalde bedrijfssector gebonden. Zo werkte in 2021/2022 ongeveer 38% van de ICT’ers binnen de sector informatie en communicatie. Het grootste deel, namelijk 62%, werkte in een andere sector.

Die andere sectoren zijn bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, het openbaar bestuur en de handel.

Dit sluit goed aan op een vaak gehoorde uitspraak (ik weet niet van wie het oorspronkelijk komt): tegenwoordig is elk bedrijf een softwarebedrijf. Dat betekent niet dat elk bedrijf software ontwikkelt om te verkopen, maar elk bedrijf gebruikt software, en vaak is dit ook maatwerk software. Ben je als bedrijf groot genoeg, dan heb je je eigen software team om je software te beheren of misschien zelfs te ontwikkelen.

Niet-ICT'ers

Dat verklaart grotendeels waarom een groot deel van de ICT'ers in een andere sector dan de ICT actief is. Ga je nog een stap verder, dan zijn er buiten de ICT-beroepen ook veel mensen die zich met ICT bezighouden.

Zo was mijn eerste baan bij een onderzoeks- en adviesbureau voor gemeenten. Op een gegeven moment hield ik me veel met data-analyse bezig. Elke gemeente wilde ongeveer hetzelfde, en had vergelijkbare Excel-sheets met hun eigen data ter beschikking.

Na een paar keer de analyses en grafieken in Excel te hebben gemaakt, dacht ik: alleen de data verandert, kan ik dit automatiseren? En zo kwam ik bij Python terecht, waarmee ik met eenvoudige scripts de Excel-sheets inlas, opschoonde en vervolgens de juiste grafieken maakte.

Kortom: op mijn contract stond adviseur, niet ICT'er. Toch hield ik me wel degelijk bezig met ICT.

Python

Dat ik juist Python gebruikte om mijn werk te vereenvoudigen, is geen toeval. Python staat bekend om de vele mogelijkheden om te werken met data (verzamelen, bewerken, analyseren, maken van grafieken, etc.). Daarnaast staat het bekend om de leesbare syntax, waardoor het relatief eenvoudig is te leren. Tegelijkertijd is het een zeer volwassen taal, dat voor vele taken goed inzetbaar is.

Naast het werken met data wordt Python ook veel gebruikt om allerlei taken te automatiseren. Er zijn in allerlei bedrijven waarschijnlijk talloze scripts - van groot tot klein - die een saaie taak door Python laten uitvoeren. Scripts die gemaakt zijn door niet-ICT'ers...

AI

Python werd altijd al veel gebruikt in de wereld van Machine Learning en Artificial Intelligence, maar dat was vooral interessant als je daar expertise in had. Door de recente ontwikkelingen in AI is die drempel echter aanzienlijk verlaagd. Wil jij dus experimenteren met AI in jouw bedrijf en wil je dit aansluiten op je eigen systemen of gegevens? Dan kun je natuurlijk naar ChatGPT gaan, maar je kunt ook met behulp van Python je eigen automatisering schrijven. Want ook hier speelt Python weer een belangrijke rol: veel koppeling met AI-systemen zijn beschikbaar in Python!


Kortom: er zijn veel ICT'ers die zich vooral buiten de ICT-sector bevinden. Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer beroepen zijn die baat hebben bij een klein beetje ICT-kennis, zonder 'een echte ICT'er' te zijn. En niet heel verrassend, gezien de site waar je dit op leest, denk ik dat Python daar een belangrijke rol in speelt!

Over de auteur


Erwin Matijsen

Erwin Matijsen

Erwin is de oprichter van python-cursus.nl. In allerlei rollen heeft hij Python ingezet, van het eenvoudiger maken van zijn werk tot het opleveren van complete (web)applicaties. Met vrouw en kinderen woont hij in Havelte (Drenthe), midden in de prachtige natuur. Daar wandelt hij graag, zeker ook omdat de beste ingevingen tijdens een wandeling - weg van de computer - lijken te komen.


Contact

Vragen, opmerkingen?

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of tips naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact met ons op, of laat het weten via Mastodon of LinkedIN.